İcra Takibi Sürecinde Konulan Haciz Nasıl Kaldırılır?

Alacaklının, alacağının tahsili için başvuruduğu icra yolu çeşitli aşamalardan geçtikten sonra kesinleşebilir. Kesinleşen bir icra takibindeki alacak, borçluya yapılacak hacizlerle tahsil edilmeye çalışılır. Bazı durumlarda ise konulan haczin kalkması durumu söz konusu olabilmektedir. Bu yazımızda icra takibinde haczin kaldırılması konusunu ele alacağız. Bursa  Avukat ve Bursa İcra Hukuku Avukatı olarak genel anlamda İcra Hukukunun konusuna giren tüm alanlarda, özel anlamda ise icra takipleri konusunda uzman İcra Hukuku Avukatı kadrosu ile Türker Hukuk Bürosu olarak yanınızdayız.

İcra Takibinde, Konulmuş Haczin Kaldırıldığı Durumlar Nelerdir?

​İcra takibi sürecinde borçluya ait mallar üzerine konulan haciz, bazı durumların gerçekleşmesiyle kaldırılabilir. Bu durumlar şunlardır:​

1-Borcun Ödenmesi:

Borçlu, hacze konu olan borcun tamamını veya alacaklı ile anlaşarak belirlenen bir kısmını ödediğinde, alacaklı icra dairesine başvurarak haczin kaldırılmasını talep eder. Borcun ödenmesiyle birlikte haciz işlemi sona erer.

2-Menfi Tespit Davasının Kazanılması:

Borçlunun, takip konusu borcunun olmadığının tespiti için açacağı menfi tespit davasının sonunda davanın kabulü, yani borçlu lehine sonuçlanması ile takip derhal durur ve hükmün kesinleşmesi ile de iptal edilir. Davanın sonuçlanmasından önce borçlunun malları haczedilmişse bu haciz kalkar; mallar satılmışsa, satış bedeli, borçluya ödenir. Bu dava ile borçlunun borcu olmadığı kesin hükümle tespit edilmiş olur.

3-İstihkak İddiasının Kabul Edilmesi:

İcra takibinde bazen üçüncü kişilere ait bazı malların borçlunun olduğu kabul edilerek haczedilmesi mümkündür. Bu durumda üçüncü kişi, malların borçlunun değil kendisinin olduğunu ileri sürerek istihkak iddiasında bulunabilir. İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilirse, istihkak prosedürü lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar.

4-Satışın Süresinde İstenmemesi:

Hacizli taşınır mallar ve alacaklar için satış isteme süresi kesin haczin uygulanmasından itibaren altı ay, taşınmaz mallar içinse bir yıldır (İİK m. 106). Satış süresi içinde istenmezse veya satış istenmiş olmasına rağmen bu talep daha sonra geri alınır ve kalan süre içerisinde talep yenilenmezse mallar üzerindeki haciz kalkar. (İİK m. 110). Aynı şekilde, icra müdürü tarafından verilecek karar gereği yatırılması gereken giderler onbeş gün içinde depo edilmezse yine haciz kalkar.

İcra süreçleri içinde pek çok teknik detayı barındırdığı için dikkatli olunması gereken işlerdir. Bu nedenle herhangi bir hak kaybı yaşamamak için alanında uzman bir avukattan danışmanlık alınması faydalı olacaktır. Bu bağlamda Bursa Avukat ve Bursa İcra Avukatı olarak İcra Hukukunun alanına giren tüm konularda uzman İcra Hukuku Avukatı kadromuz ile Türker Hukuk Bürosu olarak hukuki destek ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

İcra Hukuku ve icra takipleri ile ilgili sorularınızı Bursa Avukat ve Bursa İcra Hukuku Avukatı olarak Türker Hukuk Bürosu’na sorabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »