İdare Hukuku

Sosyal bir bilim dalı olan hukuk, temelde kamu hukuku ve özel hukuk olmak üzere ikiye ayrılır. Kamu hukukunun en önemli alt dallarından birisi de şüphesiz idare hukukudur. Özel hukuk genel olarak kişilerin kendi aralarındaki anlaşmazlıkların çözümlendiği alanken, idare hukukunda bireyle devlet arasındaki uyuşmazlıklar ele alınır. Anayasa’mızın 125. maddesinde, idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu belirtildikten sonra, aynı maddenin son fıkrasında, idarenin, eylem ve işlemlerinden doğan (maddi ve manevi) zararı ödemekle yükümlü olduğu hükme bağlanmıştır. İdare hukukunun konuları arasında, devletin yürütme organının kuruluşu, işleyişi, kamu hizmetlerinin nasıl yürütüleceği gibi konular da bulunmaktadır. Ancak uygulamada idari yargıya sıklıkla konu olan davalar vatandaşla idareyi karşı karşıya getiren iptal davaları ve tam yargı davalarıdır. İdare hukuku alanında uzman avukat kadromuz ile, müvekkillerimizin karşılaştıkları idare hukuku sorunlarında tüm haklarının korunmasını sağlıyoruz. Bursa Avukat ve Bursa İdare Hukuku Avukatı olarak idare hukuku alanında iptal davaları ve tam yargı davalarında hizmet vermekteyiz:
İptal Davaları
İdarenin işlemleri yargı denetimine açıktır. İdare Mahkemelerinde en çok görülen dava türü olan iptal davaları, idari işlemlerin hukuka aykırılığı iddiası ile açılan davalardır. İptal davasının konusunu çok çeşitli idari işlemler oluşturabilir. Örneğin, bir memur aldığı disiplin cezasının kaldırılması veya usule aykırı çıkan tayininin iptal edilmesi için idare nahkemesinde iptal davası açmalıdır. Bunun yanında bir kişinin imar planı değişikliği talebinin belediye tarafından kabul edilmemesi üzerine belediye kararının kaldırılması için veya pasaport almak isteyen kişinin talebinin nüfus müdürlüğü tarafından kabul edilmemesi üzerine nüfus müdürlüğü kararının kaldırılması için ve buna benzer durumlarda hukuka aykırı olduğu düşünülen işlemlerin kaldırılması için iptal davası açılması gerekmektedir. İptal davasının açılmasının ön şartı idari işlemin hukuka aykırı olmasıdır. İdari işlemin hukuka aykırılığı, yetki, şekil, sebep, konu ve amaç yönlerinden biri ile gerçekleşebilir. Bu davalar da ayrıca yürütmenin durdurulması da talep edilebilir.
İptal davalarında süre şartı çok önemlidir. Herhangi bir hak kaybı yaşamamak için uzman bir idare hukuku avukatından danışmanlık almak ilgilinin menfaatinedir. İptal davalarının açılması ve takip edilmesi konusunda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık veriyoruz.
Tam Yargı Davaları: Bazen idarenin bir işlemi veya eymei nedeni ile bireyin zarar görmesi durumu söz konusu olabilmektedir. İşte bireyin idareye karşı oluşan bu zararının giderilmesi için açtığı davaya tam yargı davası denmektedir. Bu dava aslında bir tazminat davasıdır ve maddi ve manevi tazminatı içerir. Örneğin trafikte yaşanan bir ölüm olayının tazminat davası özel hukuk mercii olan asliye hukuk mahkemesinde görülürken, cezaevinde kalan bir tutuklunun idarenin ihmali sonucu koğuşunda hayatını kaybetmesi olayının tazminat davası idare mahkemesinde görülecektir. Tam yargı davası idarenin bir eyleminden doğabileceği gibi bir işleminde de doğabilir. Tam yargı davalarının açılması ve takip edilmesi konusunda müvekkillerimize hukuki destek ve danışmanlık veriyoruz.
Yukarıda kısaca bahsettiğimiz işler büromuzun uzman idare hukuku avukatları tarafından yerine getirilen konulardan öne çıkanlardır. Bursa Avukat ve Bursa İdare Hukuku Avukatı olarak alanında uzman avukat kadromuz ile, oldukça dikkatli ve özenli yönetilmesi gereken idare hukukunu ilgilendiren süreçlerinde müvekkillerimizin her zaman yanındayız. İdare hukukunun alanına giren her türlü hukuki işinizde tüm haklarınızın en iyi şekilde korunması için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İletişim Bilgilerimiz:
Adres: Demirtaşpaşa Mahallesi, Anakara Yolu Caddesi, No: 36 (Tüze Plaza) Kat 12, Daire 42-43, Osmangazi / Bursa
Telefon: 0 533 250 49 13
Email: info@avukatmehmetturker.com
İdare Hukuku konularında profesyonel destek ve danışmanlık almak için Bursa Avukat ve Bursa İdare Hukuku Avukatı olarak hizmetinizdeyiz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »