Tüm dünyada devletlerin en önemli gelir kaynağı şüphesiz vergilerdir. Devletler, vatandaşına verdiği hizmetlerin finansmanını sağlamak için kanuna dayanarak vergi toplar. Bu anlamda vergi hukuku, vergi ödeme sorumluluğunu, vergi borcunun nasıl oluşup sona erdiğini, vergi kurallarına uymayanlara uygulanacak yaptırımları, vergiyle ilgili anlaşmazlıkların nasıl çözüleceğini ve mükelleflerin haklarını düzenleyen kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. Bu kuralların amacı, vergi sisteminde adaleti sağlamaktır.
Hukuk sistemimiz genel olarak adli yargı ve idari yargı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Adli yargı kendi içinde çok çeşitli mahkemelere ayrılsa da; idari yargı idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri olarak yine ikiye ayrılmaktadır. Vergi hukukundan doğan uyuşmazlıkların idari yargıdaki çözüm yeri vergi mahkemeleridir. Vergi hukuku alanında uzman avukat kadromuz ile, müvekkillerimizin karşılaştıkları hukuki sorunlara en uygun çözümleri üretiyoruz. Bursa Avukat ve Bursa Vergi Hukuku Avukatı olarak vergi hukuku alanında tıpkı idare hukukunda olduğu gibi iptal davaları ve tam yargı davalarında hizmet vermekteyiz.
İptal Davaları
Vergi mahkemeleri ile idare mahkemelerinin mantığı ve işleyişi çok benzer olmakla birlikte görev alanları farklıdır. Vergi mahkemesinin görevleri 2576 sayılı Kanun’un 6. Maddesinde şu şekilde açıklanmıştır:
Vergi mahkemeleri:
a) Genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezaları ile tarifelere ilişkin davaları,
b) (a) bendindeki konularda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulanmasına ilişkin davaları,
c) Diğer kanunlarla verilen işleri,
Çözümler.
Yukarıda yer alan görevlerden vergi mahkemelerinde en sık görülen dava türü iptal davalardır. Vergi hukukunda vergilendirme işlemi tarh ile başlar ve tahsilat işlemiyle sonlanır. Tarh ve tahsil işlemleri idari işlemlerdir. Bu nedenle idari işlemin iptali istemi ile dava konusu olmaktadır. Bu iptal davalarının konusu vergi olduğu için görüleceği mahkeme de vergi mahkemelerdir. Vergi mahkemelerinde, vergi dairelerinin işlemlerine karşı iptal davası açılabileceği gibi, vergi dairesine yapılan bir talebin reddedilmesi üzerine red işleminin iptali için de dava açılabilmektedir. Örneğin, mükellef önceki yıldan idareden olan alacağının kendi ödemesi gereken cari yıl vergisinden düşülmesi talebinde bulunması ve vergi dairesinin de bahse konu mahsuplaşma işlemini reddetmesi üzerine, söz konusu red işleminin iptali için vergi mahkemesine iptal davası açılabilecektir.
Tam Yargı Davası
İptal davası idari bir işlemin ortadan kaldırılmasına ilişkin taleple açılan dava türüdür. Tam yargı davası ise idareden, idarenin kusurlu bir işlemi veya eylemi nedeni ile oluşan zararın tazmini için, belli bir miktarın mahkemeden talep edilmesidir. Vergi davalarında işlemin türüne göre hem iptal hem de tam yargı davası açılabilmektedir. Örneğin tahsil edilmiş vergilere ilişkin olarak idarenin vergiyi iade etmemesi veya haczedilen malların sağlıklı şartlarda saklanmaması nedeni ile mükellefin zarara uğraması durumunda, ilgili mükellef, oluşan zararının tazmini için vergi mahkemesinde tam yargı davası açabilecektir.
Yukarıda kısaca bahsettiğimiz işler büromuzun uzman vergi hukuku avukatları tarafından yerine getirilen konulardan öne çıkanlardır. Bursa Avukat ve Bursa Vergi Hukuku Avukatı olarak alanında uzman avukat kadromuz ile, oldukça dikkatli ve özenli yönetilmesi gereken vergi hukukunu ilgilendiren süreçlerinde müvekkillerimizin her zaman yanındayız. Vergi hukukunun alanına giren her türlü hukuki işinizde tüm haklarınızın en iyi şekilde korunması için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İletişim Bilgilerimiz:
Adres: Demirtaşpaşa Mahallesi, Anakara Yolu Caddesi, No: 36 (Tüze Plaza) Kat 12, Daire 42-43, Osmangazi / Bursa
Telefon: 0 533 250 49 13
Email: info@avukatmehmetturker.com
Vergi Hukuku konularında profesyonel destek ve danışmanlık almak için Bursa Avukat ve Bursa Vergi Hukuku Avukatı olarak hizmetinizdeyiz.